Logo Facebook
FORSIDEN TRAINEEPROGRAM KARRIERENYHETER KARRIERETIPS OM TRAINEEGUIDEN.NO

Large Få jobb gjennom LinkedIn

På jakt etter ny jobb? På nettstedet LinkedIn kan du bygge nettverk og finne jobber som ikke lyses ut.

De fleste får ny jobb gjennom eget nettverk. Slik har det alltid vært og slik vil det sannsynligvis forsette å være. Forskning viser at de aller fleste ikke finner Kremjobben gjennom sine nærmeste kontakter, men gjennom mer perifere kontakter. Utfordringen er å kartlegge nettverket, bruke det og å utvide kontaktnettet. I så måte kan webbaserte sosiale nettverksforum som f.eks. LinkedIn (www.linkedin.com) være meget nyttige.

Da jeg første gang skrev om dette i 2. utgaven av jobbsøkerboken "Få Kremjobben!" (www.kremjobb.info) i fjor, var det ikke så mange norske brukere, men siden har dette endret seg raskt og nå er bortimot 20.000 norske brukere. LinkedIn er i utgangspunktet gratis, noe som utvilsomt hjelper på veksten.

Det finnes flere liknende løsninger, men LinkedIn er en av de som er mest rettet mot profesjonelle og er spesielt populært for selgere, markedsførere, IT-bransjen, og ikke minst oss headhuntere og folk som er ute etter ny jobb.

Slik fungerer LinkedIn
Når du registrerer deg lager du en profil; en slags online CV. Denne bygger du ut etter hvert som du har tid (min finner du her). Ved å se litt på min profil ser du noen av mulighetene, f.eks. å få andre til gå deg anbefalinger.

Deretter kan du begynne å rekruttere dine egne kontakter inn i nettverket. LinkedIn har flere smarte løsninger for Outlook som hjelper deg til å gjøre dette raskt og effektivt, ikke minst en verktøylinje som blant hjelper deg til å ekstrahere kontaktinfo fra en e-post for derved å opprette et kontaktkort i Outlook.

Verdien av en løsning som LinkedIn er ikke mere enn det du gjør ut av det selv - dette går ikke minst på hva du registrerer (som alltid: shit in - shit out). Jeg ser at mange kun registrerer et minimum av opplysninger, slik som nåværende jobb. Ved å unnlate å registrere tidligere arbeidsgivere og hvilke skoler de har gått på, så går man også glipp av muligheter til å oppdage gamle kolleger og skolekamerater som allerede er LinkedIn. Du gjør deg også mindre attraktiv for andre til å ta kontakt med deg når du forteller lite om deg selv.

Mulighetene med LinkedIn
La oss se på mulighetene for deg som er ute etter Kremjobben. I skrivende stund har f.eks. jeg 326 direkte kontakter i nettverket. Disse har igjen direkte kontakt med nesten 100.000, som igjen har direkte kontakt med over 1,2 millioner. Det betyr at hvis jeg er ute etter en jobb i et bestemt selskap, er det ikke usannsynlig at en av mine 100' annenhåndskontakter jobber der, og faktisk sannsynlig at en av mine tredjehånds kontakter gjør det - kanskje til og med er ansvarlig for rekrutteringen!

Er du ute etter jobber internasjonalt, spesielt i Nord-Amerika, er integrasjonen med den vertikale metajobbsøkeren SimplyHired (www.simplyhired.com) spesielt nyttig. Du ser da raskt hvilke kontakter som er knyttet til en jobbmulighet.
Jeg kunne f.eks. godt tenkt meg jobb i Santa Barbara, California. Etter å ha matet jobbsøkeren i LinkedIn med det jeg er ute etter, kommer det opp en liste med treff, blant annet "Director of recruiting" - Kremjobben min! Ved å åpne opp annonsen får jeg umiddelbart en oversikt over kontakter med relasjoner til det aktuelle selskapet. Ved å utforske disse med et par tasteklikk, ser jeg 9 annenhåndskontakter som jobber i det samme selskapet - hvorav en som innehar samme stilling som rekrutteringssjef på en annen lokasjon. Ved kikke litt nærmere på sistnevntes profil ser jeg at ikke mindre en 20 av mine direktekontakter har direkte kontakt med han. En hvilken som helst av disse kan jeg be om å formidle direkte kontakt, og så begynner ballen å rulle...

I boken "Få Kremjobben!" legger jeg stor vekt på både nettverking og research. LinkedIn kan være et meget nyttig verktøy i forhold til både nettverksbygging og til å avdekke mere informasjon om en gitt jobb/organisasjon - og ikke minst sette deg i kontakt med nøkkelpersoner på innsiden.

Du kommer igang som bruker ved å bli invitert av en som allerede er med. Send en mail med navnet ditt til pet@nets.a så inviterer jeg deg med i mitt nettverk - det er gratis. Så, la oss bli LinkedIn!

TEKST: Pål-Espen Tørisen / http://www.kremjobb.info

Pål-Espen Tørisen har spesialisert seg innen Internett rekruttering (e-rekruttering), headhunting, bruk av SHL seleksjons- og analyseverktøy, lederutvelgelse, employer branding og talent relationship management.
Han har skrevet bøker om både rekruttering og jobbsøking. Holdt mange foredrag om, og undervist på BI i, rekruttering og jobbsøking. Les mer om boken Kremjobb på http://www.kremjobb.info